Med
27. 5. 2006
Snad nejznámější produkt včel je podrobně rozebrán v jiné rubrice (Něco málo o medu) na těchto stránkách, viz obsah stránek.
Když pominu jednotlivé druhy medů tam popsané, tak bych dále ještě uvedl :
- Med je čistě přírodní produkt bez jakýchkoli úprav či příměsí.
- Med odebraný ze včelstva je v podobě vhodné ke konzumaci člověkem a již včelami je přirozeně konzervován tak, že bez ztráty kvality vydrží bez problémů minimálně 2 roky. Podmínkou je jeho uchování v dobře uzavřeném vzduchotěsném obalu, na suchém místě nejlépe v temnu (rozhodně ne za působení přímých slunečních paprsků). Med není nutné uchovávat v chladničce - neškodí mu to ale ani nepomáhá, běžná pokojová teplota je ideální, nicméně skladovací teplota by neměla překročit 45 st. C. Toto je i mezní teplota pro ohřev zkrystalizovaného medu v domácích podmínkách.
- Med je hygroskopický, tedy při nedokonalém utěsnění nádob přijímá vzdušnou vlhkost a pachy zvenčí, následné zvýšení obsahu vody v medu může zapříčinit i jeho zkvašení. Takovýto med je možné ještě použít k výrobě medoviny.
- Krystalizace medu je jeho přirozený jev a rychlost krystalizace závisí zejména na skladovací teplotě a obecně na poměru ovocného a hroznového cukru obsažených v medu. Zjednodušeně lze říci, že květové medy krystalizují nejrychleji (několik týdnů), medy medovicové krystalizují několik měsíců až rok. Výjimkou je med akátový který nemusí zkrystalizovat vůbec.
- Zvláštní postavení mezi medy má med pastovaný, což je med zpravidla květový, který byl tzv. řízeně zkrystalizován. Fyzicky byl tento med včelařem míchán a tak byly zárodečné krystaly medu rozbity na mnohem menší, u nichž dále již nedochází po dobu životnosti medu k dalším změnám. Výsledný efekt je med pastovité konzistence, dobře roztíratelný a nestékající, je to med velmi oblíbený u dětí (drží na chlebu a není třeba jej ze sklenice dobývat)
- Průměrná roční spotřeba medu v ČR činí cca 0,6 kg na osobu, což v porovnání s Evropou je poměrně málo. Český med patří v Evropě a i ve světě mezi kvalitou vysoce hodnocené medy. Je tedy škoda, že náš vlastní kvalitní med vyvážíme do zahraničí kde je vysoko ceněn, a sami pak tento produkt nekonzumujeme vůbec nebo málo, a v tom případě si jej většina lidí pořizuje jako levný, neadresný co se týče původu, někdy i pochybné kvality někde v supermarketu. Med v supermarketu zpravidla pochází z exotických zemí, obsahuje pylová zrna cizokrajných rostlin, které naše tělo nezná a může působit i alergicky. Jeho původ je neznámý, je v pěkném obalu, zpravidla v tekutém stavu (je nebezpečí že byl při plnění přehřátý) i při dlouhodobém skladování. Naproti tomu med přímo od včelaře je zpravidla 2x dražší, ale je adresný-pochází od konkrétního včelaře, je zaručeně původem z našeho území a obsahuje pylová zrna rostlin se kterými se běžně setkáváme. Původ od konkrétního včelaře je zárukou jeho jisté kvality oceňované i v zahraničí. Tato přímá koupě bývá zpravidla doplněna i řadou praktických informací, které v supermarketu o medu nenajdeme. V dnešní době není už ani pro malovčelaře problém získat kvalitní nové obaly pro balení medu do spotřebitelského balení.
Náhledy fotografií ze složky Jednotlivé druhy medů